De brouwdag

Gisteren heb ik met Sjef gebrouwen. Hieronder een mooie actiefoto van het wegscheppen van de bostel uit de filterkuip. Het is zo jammer dat je de geweldige geuren niet online kunt ruiken, want het rook zalig gisteren naar zoetige mout vermengt met frisse hop. Het was best wennen aan de installatie en de manier van brouwen, maar voor een eerste keer vond ik het niet slecht gaan. En met de enorme ervaring van Sjef hebben we het recept aangepast aan de ketel. Het blijft natuurlijk superspannend wat het uiteindelijke eindresultaat wordt. Zo spannend, dat ik bijna moeite had met slapen gisteren. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.

Dat het zo spannend is besef je pas als je met het proces bezig bent. Dan komen de twijfels plotseling opzetten. Zou het precies bitter genoeg worden? Komt er de gewenste hoeveelheid alcohol in? Zal het bier clean genoeg vergisten? Je bent gewoon afhankelijk van de ervaring van de brouwer met zijn installatie. En die afhankelijkheid maakt je onzeker. Thuis weet je alle ins en outs van je eigen installatie en maak je je helemaal geen zorgen over dat soort dingen. Daar heb je je recept al tig keer verfijnt. Nu is het eigenlijk weer van voor af aan beginnen. Je noteert weer in je logboek alle gegevens en je gaat weer bijstellen aan de hand van het eindresultaat. Dus na drie keer brouwen bij Sjef zullen die angsten en onzekerheden wel verdwenen zijn.

Maar zoals je op deze foto ziet, was ik de meeste tijd gewoon super onbezorgd aan het brouwen bij Sjef. Hier ben ik de bostel uit de filterkuip aan het scheppen (ja, met een sneeuwschep).

bostel uit de filterkuip scheppen

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to De brouwdag

 1. William says:

  Gefeliciteerd met deze eerste mijlpaal. Laat even weten als het in de winkels ligt.

  Respect hoor, dat je dit toch maar eventjes doet.

 2. Anton says:

  Proficiat Antoinette, je doet het maar.
  Ik hoop dat je er nooit spijt van zult krijgen.

 3. Paul Bruin says:

  Volgens mij zie ik een smile van oor tot oor!

 4. Martin says:

  Leuk he, brouwen in het groot. Er hangt meer van af (ook financieel) en je hebt meer onzekerheden want het is niet je eigen installatie. Vertrouw maar in Sjef, dat doe ik ook (in oktober gebrouwen en nog niets kunnen proeven. Bier is toch pas voor januari. Geduld.)

 5. MDH says:

  Geweldig dat je dit aan het doen bent. Ik hoop en verwacht dat ze heerlijk zullen smaken